Verksamhetsberättelse

2017

Verksamheten

Familjedaghemmet Fyrklövern startade 1 september 2016 som egen anställning i C-företaget.1 november 2017 övergick det till enskild firma.

Jag som jobbar som dagbarnvårdare heter Jennie Hermansson och bor i Viken, Offerdal.Jag har under ca 8 års tid arbetat med barn i olika åldrar, från förskola till fritids och skola.
Vi har 6 inskrivna barn i åldrarna 1-5 år.
På familjedaghemmet erbjuder vi barnen en trygg miljö och att varje barn får utvecklas i sin egen takt.
Jag har en vikarie som heter Erik, han tar hand om dagbarnen om jag eller mina egna barn blir sjuka. Och vi försöker vara ute så mycket som möjligt oavsett väder.

Då vi bor på en bondgård hjälps vi alla åt att utfodra kossorna, mata kaninen och ankorna och på sommaren odlar vi olika grönsaker och sätter potatis.
En favorit för barnen är också att få åka traktor.

Årets arbete

Tema för året som varit är färger och former.

I samlingarna har vi pratat om de olika formerna cirkel, kvadrat, rektangel, triangel, oval, hexagon och romb. Vi har en flanosaga med ett formmonster som äter former.
Vi har letat efter former in i huset men även ute i naturen.
Vi har klippt ut former från tidningar och klistrat upp på papper.
Under terminens gång har vi haft olika sagopåsar och sånger om färg och form. Detta kommer att visas upp på sommarfesten.
Barnen har gjort skyltar i olika färger, röd, gul, vit, blå som de ska hålla upp till en färgsång på sommarfesten. Alla barnen på förskolan har tryckt olika former på vita kepsar att ha på sig på avslutningen.

Reflektion: Barnen har tyckt temat var skoj och vi ser en stor utveckling hos barnen. De äldsta kan former som triangel, kvadrat m.m. och kommer känna igen dessa senare under sin skoltid. De yngsta har blivit proffs på färgerna och vi ser många små barn som har full koll på vad färgerna heter och vad som händer om man blandar dem. Barnen har haft inflytande och möjlighet att påverka temat och val av aktiviteter. De aktiviteter som de brunnit för har vi gjort om och om igen. Barnen fastnade mycket för att leta former utomhus och gjorde det flera gånger. De större barnen tyckte det var väldigt kul att få klipp och klistra olika former.

Verksamheten arbetar utifrån likabehandlingsplanen.
Vi vill ha en verksamhet som är fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Vi visar hänsyn och respekt mot varandra. Vi accepterar varandras olikheter och ser dem som en tillgång och en unik möjlighet för personlig utveckling och en rikare erfarenhet.

Jag tillsammans med barnen har upprättat några trygghetsregler som vi skrivit upp på ett papper som sitter i lekrummet.
På samlingar går vi igenom reglerna och diskuterar tillsammans hur man är en bra vän och varför vi måste följa reglerna.
Vi har tillsammans kommit fram till att dessa trygghetsregler behövs för att alla ska må bra och känna sig trygga.
Vi kommer skriva nya regler varje år och följa dessa.
Under 2017 har vi haft 2 planeringsdag där vi ena dagen planerade inför kommande utvecklingssamtal. Sedan var kommunen här en dag på tillsyn som kombinerades med planering av verksamheten,
Även tre dagar under hösten 2018 är planerade då jag ska gå en kurs i språkutveckling.

Vi har haft julfest med alla barn, föräldrar och mor- och farföräldrar. Vi åt gott och barnen bjöd på julshow i form av sång och dans. Och såklart kom tomten förbi med julklappar.

Vi har gjort utflykter till Djungelhuset och Jamtli och vinterparken.

Vi har varit på äldreboendet Hällebo och pysslat och sjungt julsånger, vilket var väldigt uppskattat av både de äldre och personalen.

Nästan varje vecka åker vi till Ede församlingshem där det är öppen förskola med sång och lek, och även till krokom på öppna förskolan Kongeroa där det är gymnastik i gympasalen på Hissmoskolan.

På måndagar åker vi på öppet kyrkis i antingen Ås eller Nälden.

Fortbildning

En kurs i hjärt- och lungräddning är planerad.